dimarts, 16 de març del 2010

Miralles demana la participació de la Generalitat al Consell d´Administració d´Endesa

El coordinador general d´EUiA i diputat diu que això garantiria “un control efectiu i eficaç de la gestió d´un servi bàsic” i afirma que “privatització, menys inversió i menys personal és igual a caos elèctric”







El coordinador general d´EUiA i diputat al Parlament de Catalunya, Jordi Miralles, ha analitzat avui en roda les conseqüències de la nevada que va caure a Catalunya fa ja una setmana i que encara pateix molta població de les Comarques Gironines. Miralles ha qualificat la situació “d´incomprensible” i ha citat el precedent de la nevada de 2002 i l´apagada elèctrica de l´estiu de 2007, “que ja va posar de manifest la debilitat de la xarxa elèctrica i la manca de manteniment de la mateixa”. Així, el dirigent d´EUiA ha defensat el control públic sobre les elèctriques, com a subministradores d´un servei bàsic, i ha carregat al mateix temps contra la política de l´empresa Endesa, afirmant que “privatització, menys inversions i menys personal és igual a un nou caos elèctric”.

En aquesta línia, Miralles ha aportat dades concretes dels grans beneficis obtinguts per Endesa en els darrers temps i de les retallades en les inversions previstes:

• Endesa va obtenir l´any 2008 uns beneficis de 7.169 milions d´euros.

• El Pla estratègic d´Inversions d´Endesa 2008-2012, després de la compra per ENEL, s´ha reduït un 45%.

• El resultat net d´explotació ha crescut en 7.228 milions d´euros, un 5% respecte 2008. • Tot i així, la inversió en distribució ha disminuït un 20% el 2009.

• El rebut de la llum s´ha encarit el triple que l´IPC el últims 4 anys.

• Les tasques d´enginyeria, construcció i manteniment d´Endesa s´han externalitzat en la seva totalitat. El servei d´averies ho està en un 60%.

• El Consell d´Administració de desembre passat va acordar reduir la plantilla a Catalunya en un 40% pel que fa al servei de distribució.

• La retallada de costos també ha comportat deficiències en el material tècnic i a la inexistència de magatzem de subministres, i per tant de ´stocks´ de reserva.

Les propostes d´EUiA. Davant d´aquesta situació, el coordinador general d´EUiA ha proposat:

1.- La participació de la Generalitat al Consell d´Administració d´Endesa, donat que subministra un servei bàsic i “per poder garantir un control efectiu i eficaç de la gestió”.

2.- Control de les obligacions de l´empresa.

3.- Seguiment de les inversions compromeses.

4.- Exigir les plantilles necessàries per a garantir la qualitat d´aquest servei bàsic.

5.- Incrementar les Inspeccions de Treball, donat que s´estan subcontractant serveis a un preu més baix i aquestes empreses han presentat ERO i acomiadat treballadors.

6.- Exigir les indemnitzacions les elèctriques per a persones, administracions i empreses, en funció del dany que han generat. Miralles també creu necessari que els catalans i catalanes coneguin, després de l´aprovació de La Llei del subministrament elèctric, “si les elèctriques han pagat les multes imposades el 2007, si compleixen els compromisos d´inversió i l´estat del conveni que va signar Endesa i la Generalitat -l´octubre de 2008- pel període 2009-2012, pel que fa a xifres, criteris, terminis i compliments”.