dimarts, 1 de juny del 2010

Miralles crida a la unitat de les forces d´esquerres i sindicals per a “canviar les regles de joc” i “posar l´economia al servei de les persones

El coordinador general d´EUiA i diputat participa a Girona en l´acte `Crisi: l´esquerra dóna respostes!´ juntament amb el coordinador de lla formació a les comarques gironines, Jordi Córdoba, i el secretari general de CCOO, Bartomeu Compte

El coordinador general d´EUiA i diputa al Parlament de Catalunya, Jordi Miralles, ha afirmat avui en roda de premsa a Girona que “la solució a l´actual situació de crisi, que castiga els treballadors, està en la política i el sindicalisme”. Miralles, que ha vingut a la ciutat a participar en l´acte organitzat per la seva formació sota el títol ´Crisi: L´esquerra dóna respostes!´, ha explicat que EUiA està treballant amb representants del moviment sindical al conjunt del territori, “colze a colze”, des de la convicció que les forces d´esquerres i els sindicats han de defensar junts els interessos dels treballadors, “tot i els matisos i les diferències que hi pugui haver”, front “els atacs dels especuladors i els poderosos que no passen per les urnes però són els qui dicten les mesures al marge de la política”, ha conclòs amb contundència.

El dirigent d´EUiA ha insistit en què “aquells que tenim propostes i representem els treballadors hem de reflexionar, proposar i actuar junts” doncs l´actual és “un moment d´unitat de les forces d´esquerres i sindicals”.

Miralles ha recordat que a Catalunya hi ha 600.000 persones aturades i que la desocupació a les comarques gironines és més alta que la mitja catalana, amb un 20,47%. Aquest fet l´ha atribuït a “un concepte de model de creixement basat en l´economia de casino, l´especulació, l´enriquiment fàcil i el treball precari”, que han fet “de l´economia un negoci”. Així, el coordinador general d´EUiA ha cridat a la mobilització “per a canviar aquesta lògica i posar l´economia al servei de les persones”. En concret, ha afirmat que “La sortida està en canviar les regles de joc, que vol dir creació de llocs de treball, defensa dels serveis públics i protecció social enlloc de retallar salaris i pensions”.

El missatge que ha proposat per a llançar a la ciutadania és ben clar: “o els mercats, o les persones” i ha marcat l´accent en què “sembla que els mercats ningú els pot regular ni criticar, però determinen les polítiques i quan no els hi agraden les que es fan, desestabilitzen governs”.

ICV-EUiA marca la diferència

Respecte a la retallada dels salaris dels funcionaris públics i de les pensions, el dirigent d´EUiA i vicepresident del grup parlamentari d´ICV-EUiA ha afirmat que “la nostra coalició hi estem radicalment en contra i defensem el mateix a Madrid i a Catalunya”. Miralles ha explicat que el grup no ha validat al Parlament el Decret llei proposat pel PSOE “amb la complicitat de CiU, que es va abstenir al Congrés”. El dirigent d´EUiA i diputat ha continuat senyalant que l´aprovació d´aquest decret condiciona Catalunya, doncs “obliga als poders públics per imperatiu legal”. Tot i així, ICV-EUiA ha aconseguit que aquí les coses es facin diferents: ha introduït en el pla català la proposta d´una clàusula de recuperació salarial un cop finalitzat el pla de reducció de despesa i ha arrancat el compromís d´augmentar l´IRPF a les rendes més altes. A més, ha destacat que “el govern de Catalunya ens comprometem a fer front al frau fiscal”, a diferència del govern Zapatero.

Mobilització sindical en defensa del sector públic

A l´acte posterior, que ha tingut lloc a la Casa de Cultura de Girona, el secretari de la Unió intercomarcal de CCOO, Bartomeu Compte, ha agraït la invitació d´EUiA a participar-hi i ha situat el seu sindicat dins l´esquerra. Compte ha explicat que ara estan treballant a dues velocitats, la del front quotidià i una altra d´intensitat especial marcada per la conjuntura. Així, el dirigent sindical de les comarques gironines ha situat que si fins ara lluitàvem contra la crisi, ara ho fem contra els mercats i que això requereix d´un canvi d´estratègia i de mobilització, doncs “ens hi juguem els drets laborals i socials i el sector públic”, va dir Compte. “Ara ens parlen de retallar salaris, però d´aquí dos dies ens diran de retallar llocs de treball”, va advertir el secretari de la Unió Intercomarcal de CCOO, qui ha conclòs que el sindicat és una “eina sociopolítica molt útil” per a fer front a “un atac a l´interès general” i va cridar a “aplegar esforços” per a què la mobilització convocada pel 8 de juny en defensa del sector públic signifiqui un toc d´atenció important al Govern.