divendres, 19 de novembre del 2010

ICV-EUiA es compromet a “blindar” el model de sanitat pública, gratuïta i universal a Catalunya

Miralles demana “invertir més, gastar millor i reforçar el sistema públic sanitari” per fer-lo més “saludable i equitatiu”
El candidat d’ICV-EUiA a la presidència de la Generalitat, Joan Herrera, acompanyat pel número 3, Jordi Miralles, pel candidat número 12, Joan-Ramon Laporte i pel diputat d’IU al Congrés, Gaspar Llamazares ha visitat aquest divendres el CAP Serra Parera a Cerdanyola del Vallès i s’ha compromès a “blindar” el model de sanitat pública, gratuïta i universal a Catalunya. L’únic model, ha dit Herrera, que “és garantia de qualitat al servei de tothom”.

Pel candidat, les propostes de CIU i del PSC sobre la desgravació de les assegurances privades, l’ampliació del copagament a altres serveis assistencials i la privatització de centres públics com l’Hospital Ernest Lluch o centres d’atenció primària “tenen com a resultat l’augment de les desigualtats en salut i, acabaran portant cap a la fi del model de sanitat pública, gratuïta i universal a Catalunya”.

En aquest sentit, Herrera ha advertit que el model sanitari de Catalunya avui ha de fer front a 3 perills: el copagament, la mercantilització, i la privatització a més de la política de xecs. Segons Herrera, el PSC planteja ampliar el copagament a alguns serveis per a les classes mitjanes. El candidat ha assegurat que això “a la llarga pot significar que les classes mitjanes abandonin el sistema públic amb la conseqüent pèrdua de qualitat del servei públic i la potenciació d’una “doble xarxa”; de manera que l’assistència pública sigui per als qui no tenen accés a la privada i acabi sent “residual”. “Pot ser el primer pas per al desmantellament del model de sanitat pública universal i gratuïta”, ha lamentat.

En contraposició d’aquest model sanitari que propugnen tant el PSC com CiU, Herrera ha llançat propostes com potenciar l’aposta per la R+D i els centres de recerca biomèdica, i per mantenir una relació de cooperació amb la indústria catalana, “perquè no és incompatible ni amb l’eficiència i la sostenibilitat del sistema públic”, desenvolupar un pla per l’equitat en els recursos per l’assistència i per la promoció de la salut, o un finançament equitatiu dels serveis de salut de cada territori.

De la seva banda, el número 3 de la coalició a les eleccions, Jordi Miralles, ha insistit que es necessita “invertir més, gastar millor i reforçar el sistema públic sanitari” per fer-lo més “saludable i equitatiu”. El també coordinador general d’EUiA ha destacat que una de les prioritats de la coalició és avançar cap a un sistema on el més important siguin els usuaris i els professionals de la salut, en contraposició al model de CiU on el més important són els lobbies farmacèutics i les mútues privades.

El diputat d’Izquierda Unida, Gaspar Llamazares, ha fet una visita llampec a Catalunya per donar suport a la coalició i defensar la feina feta pel govern d’entesa durant els últims anys. Llamazares ha destacat que “CiU no representa el canvi sinó la involució i retrocés en matèria de llibertats i drets” i ha denunciat el programa ocult de la federació nacionalista basat en la gestió privada del sistema sanitari, les exempcions fiscals per a la sanitat privada, i el copagament del sistema públic. El diputat d’IU ha conclòs que ICV-EUiA són la garantia per seguir aprofundint en el canvi, frenar les polítiques de privatització i evitar que” la salut es converteixi en un mercat”.

Pagar fum a preu d’or
Joan-Ramon Laporte ha defensat l’eficàcia del sistema sanitari públic. En aquest sentit ha afirmat que encara hi ha molta feina per tal de millorar els processos, “ara mateix gastem molt més, comparat amb el PIB, que la resta de l’Europa 15 i és perquè es compra fum a preu d’or”. El número 12 de la coalició ha criticat aquells que defensen el copagament de la sanitat i ha preguntat: “quan diuen que es pagarà segons el nivell d’ingressos jo pregunto, segons quins ingressos? Els reals o els declarats?”